Sırt Ağrısı İçin Akupunktur ile Kronik Ağrılara Son - Türkiye Sağlık ve Önemli Bilgiler
Sağlık

Sırt Ağrısı İçin Akupunktur ile Kronik Ağrılara Son

Akupunktur, yüzyıllardır var olan bir alternatif tıp şeklidir. Mevcut araştırmaya göre, sırt ağrısı için akupunktur kullanmak rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte, akılda tutulması gereken bazı riskler de vardır.Sanayileşmiş ülkelerdeki yetişkinlerin %70’inden fazlası hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Sırtın diğer bölgelerindeki ağrı da yaygın bir endişe kaynağıdır. 

Geleneksel tıbbın ağrı gidermeye yaklaşımı insanları tatminsiz bırakabilir. Sonuç olarak, akupunktur gibi tamamlayıcı alternatif yöntemleri denemeye karar verebilirler. Klinisyenler ayrıca opioid yazma ihtiyacını azaltmak için bilimsel olarak kanıtlanmış ağrı yönetimi alternatifleri arıyorlar. 

Akupunktur hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ağrı kesici faydaları hakkında mevcut araştırmaların neler söylediğini öğrenmek için okumaya devam edin. 

Akupunktur sırt ağrısı için işe yarar mı?

Sırtında akupunktur alan kişi

Yüzyıllar boyunca uzmanlar, sırt ağrısı da dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi etmek için akupunktur kullandılar. Bilim adamları akupunkturun nasıl çalıştığını tam olarak anlamadılar ama bazı teorileri var.

Akupunktur , sinir sisteminin nasıl çalıştığını etkileyebilir . Ek olarak, spazmları azaltmak ve eklem hareketliliğini iyileştirmek  için sinir liflerini ve kas dokusunu uyarabilir 




Akupunktur ayrıca iltihabı azaltabilir ve sıkı kasları gevşetebilir. Akupunktur sırasında dopamin , serotonin ve endorfin gibi kimyasalların salınması ağrıyı azaltabilir.

Geleneksel Çin tıbbına göre, vücut iki karşıt gücün hassas bir dengesini içerir: yin ve yang. İnsanlar iki gücü dengeye getirdiklerinde sağlık bulurlar. 

Akupunktur, belirli yaşam tarzı seçimleri veya yaralanma nedeniyle bozulan qi – yaşam enerjisi – akışını eski haline getirerek bu iki enerjiyi vücutta dengeleyebilir. 

Bel ağrısı hakkında okuyun.

Araştırmalar akupunktur hakkında ne diyor?

Akupunkturun etkinliği konusunda herkes hemfikir olmasa da, akupunkturun kronik sırt ağrısı için etkili bir tedavi olabileceği öne sürülmüştür. Kronik bel ağrısı, 3 aydan uzun süren  ağrıları ifade eder.

Bununla birlikte, akupunkturun akut sırt ağrısını nasıl etkilediğine dair araştırma eksikliği vardır. Akut bel ağrısı, 3 aydan kısa süren ağrıları ifade eder. 

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre , kronik bel ağrısı için akupunktur alan kişilerin dahil olduğu çalışmalarda, çoğu katılımcı rahatsızlıklarında önemli bir azalma ve hareketliliklerinde bir iyileşme bildirdi. Bu, özellikle katılımcının tedavisi hem akupunktur hem de geleneksel ağrı yönetimi tedavilerini içerdiğinde doğruydu. 

Sırt ağrısına özgü olmasa da, 2021’de yapılan bir araştırma , akupunkturun kronik kas ve iskelet ağrısı yaşayan kanserden kurtulanlar üzerindeki etkilerini inceledi. 

Opioid kötüye kullanımı salgını nedeniyle, kanserden kurtulanlar ilaçlarını almanın önünde daha fazla engel olduğunu bildirdiler ve ayrıca bağımlılıkla ilgili endişelerini dile getirdiler. Bu insanlar acılarını tedavi etmek için alternatif yöntemler arıyorlardı.

Çalışma sırasında akupunktur alan kanserden kurtulanlar, akupunktur almayanlara göre daha iyi ağrı yönetimi bildirdiler. 

Ancak, tüm çalışmalar benzer bulgular üretmedi. Bazı araştırmalar yetersiz kanıt, çelişkili sonuçlar ve düşük kaliteli testlerden bahsediyor. 

Akupunkturun sırt ağrısını hemen tedavi etmede anlamlı bir rol oynamadığına dair 2020’den bir çalışma. Bununla birlikte, hiç tedavi olmamasına kıyasla uzun vadede ağrıyı hafifletti.

Sonuç olarak, sırt ağrınızı yönetmek için akupunktur kullanmayı düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Güvenliğinizi ve esenliğinizi sağlamaya yardımcı olacak herhangi bir kişisel bakım veya alternatif seçeneği denemeden önce onlarla ağrı yönetimi seçenekleriniz hakkında konuşun.

Akupunktur ve sırt ağrısı ile ilgili diğer endişeler nelerdir?

Akupunktur nispeten güvenli ve güvenilir bir prosedür olarak kabul edilirken , bilinmesi gereken belirli riskler veya sınırlamalar vardır. Bununla birlikte, akupunkturun olumsuz etkileri nadirdir .

Tedaviden sonra, bazı insanlar yaşayabilir:

  • tükenmişlik
  • hafif ağrı
  • zayıflık
  • baş dönmesi 
  • morarma
  • kanama

Akupunktur yaptırmadan önce klinisyene sahip olduğunuz herhangi bir tıbbi durumu ve yaşadığınız herhangi bir yan etkiyi bildirin. Bu şekilde, olası komplikasyonları önlemek için çalışabilirler.

Çok nadir olmakla birlikte, uygun olmayan şekilde uygulanan akupunkturdan kaynaklanan komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • steril olmayan iğnelerden enfeksiyon
  • delinmiş organlar
  • merkezi veya periferik sinir sisteminin yaralanması

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), akupunktur iğnelerini düzenler ve bunların steril, tek kullanımlık tıbbi cihazlar olmasını şart koşar. 

Doğru yapıldığında akupunktur, sırt ağrınızı yan etki göstermeden önemli ölçüde azaltabilir. 

Nasıl bir akupunktur uzmanı seçeceğinizi öğrenin.

Akupunkturu sırt ağrısı için nasıl kullanıyorsunuz?

Akupunkturu düşünüyorsanız, en etkili sonuçları almak için yılların deneyimine ve eğitimine sahip kaliteli bir uygulayıcı aramak önemlidir. Çoğu eyalet, kalifiye pratisyenlere lisans verir.

Bazı sağlık sigortası poliçeleri akupunktur ziyaretlerini karşılarken bazıları kapsamaz. Kapsam, tedavi gerektiren durumun türüne de bağlı olabilir. 

İlk ziyaretinizde akupunktur klinisyeniniz sizinle semptomlarınız hakkında konuşacak ve denediğiniz diğer tedavi şekillerini tartışacaktır. Ayrıca sahip olduğunuz diğer sağlık durumları ve mevcut ilaçlarınız hakkında sorular soracaklar.

Seans sırasında, rahatlamayı teşvik eden sıcak ve rahat bir atmosferde olacaksınız. Akupunktur uzmanı vücudun etrafındaki bölgelere çok ince iğneler yerleştirecektir . Bazı insanlar iğnelerden herhangi bir acı hissetmezken, diğerleri hafif bir sıkışma hisseder. 

Seanslar genellikle yaklaşık 30 dakika sürer. En fazla faydayı elde etmek için birkaç seans için geri dönmeniz gerekebilir.  

Diğer sık ​​sorulan sorular

Bunlar, insanların akupunktur ve sırt ağrısı hakkında sıkça sordukları sorulardan bazılarıdır. Kerry Boyle DAc, LAc tarafından incelendiler.

Sırt ağrısı için akupunktur mu masaj mı daha iyi?

Hangi tedavinin sizin için daha iyi olduğu sırt ağrınızın kaynağına bağlıdır. Hangi alternatif tedavinin sizin için en etkili tedavi olacağı konusunda doktorunuzla konuşun. 

Sırt ağrısı için ne sıklıkla akupunktur yapmalısınız?

Sırt ağrısı için ne sıklıkla akupunktur uygulamanız gerektiği, semptomlarınızın ciddiyetine ve ağrınızın tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiğine bağlıdır.

Akupunkturdan sonra neden sırtım daha çok ağrıyor?

Bazı insanlar akupunkturdan sonra semptomlarında kötüleşme yaşarlar, ancak bu genellikle kısa sürelidir. Herhangi bir yeni tedaviye başlamadan önce daima lisanslı bir uzmana danışın.

Özet

Akupunktur, sırt ağrınız varsa düşünmeniz için yararlı bir tamamlayıcı tedavi olabilir. Etkinliği üzerine araştırmalar devam ederken, ağrıyı hafifletmeye ve işlevi iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. 

Herhangi bir tedavide olduğu gibi, akupunktur ile ilişkili potansiyel riskler ve yan etkiler vardır. Akupunkturun sizin için uygun olup olmadığıyla ilgili sorularınızı veya endişelerinizi yanıtlayabilecek lisanslı bir profesyonele danıştığınızdan emin olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir